stereometria bryły
benek: Witam, mam problem z zadaniem
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu
podstaw .
Objętość graniastosłupa wynosi 1dm3.Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość
graniastosłupa,
no to narysowałem sobię elegancko bryłę
zapisałem 3Pb=2Pp
3aH=2*(a2√3/4)
6aH=a2√3
6H=a√3
a=6h/√3 => a=2√3H
okej i podstawiam pod wzór na objętość V=Pp*H
1=(2√3*H)2√3)/4)*H
4=12H*√3
1=3H*√3
1/3=H*√3
H=√3/9 wychodzi
w odpowiedziach mam ,że powinno wyjsc H=√3/3
no i a=2
i teraz pytanie gdzie zrobiłem błąd? Ktoś z Innej perspektywy może zobaczy co źle zrobiłem
pozdrawiam
4 lut 20:51
Marek: 1 = (2√3*H)2√3H/4⇒H3= .......
4 lut 20:57
a@b:
3aH=a
2√3}{2}
H=a
√3/6
| | a3*3 | |
V= |
| =1 ⇒ a3=8 ⇒ a=2 |
| | 4*6 | |
H=
√3/3
4 lut 20:58