Oblicz granice ciagu
Horqu: Oblicz granice ciagu an = 1/(1+n) +1/(2+n) + ... + 1/(n+n)
Probowalem z twierdzenia o trzech ciagach ale nie moge znalezc odpowiednich
4 lut 19:50
xyz:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | n+n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... ≤ an ≤ |
| + |
| + |
| + ... |
| n+n | | n+n | | n+n | | n | | n | | n | |
4 lut 20:40
xyz: a nie, chwila
4 lut 20:43
ABC:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
pięknie aż faja mięknie  n |
| = |
| , natomiast n |
| =1 |
| | 2n | | 2 | | n | |
4 lut 20:45
xyz: w sumie nie wiem, ale pewnie granica to ln(2)
4 lut 21:15
ABC:
te szacowania dowodzą że twoja hipoteza ma rację bytu
4 lut 21:37
Mariusz:
Ciekawe czy można by tę granicę policzyć całką czy byłoby to tzw circular reasoning
5 lut 15:44