a) Korzystając ze wzoru Maclurina przybliż funkcję f(x) = 3√2+x wielomianem trze
Kami: a) Korzystając ze wzoru Maclurina przybliż funkcję f(x) = 3√2+x wielomianem trzeciego
stopnia.
b) Korzystając ze wzoru f(x0 + Δx) ≈f(x0) + f'(x0)Δx i wzoru odpowiedniej funkcji podaj
przybliżenie liczby 3√8.03
4 lut 19:33
ABC:
to są naprawdę standardowe zadania bez żadnych pułapek
4 lut 20:23
Kami: Niestety tego nie umiem,bo byłam chora a nie ma nigdzie wytłumaczonych tych zadań dlatego pytam
o pomoc na tym portalu, więc nic tu nie ma do rzeczy czy są standardowe czy nie
4 lut 21:14
4 lut 21:17
Kami: To, że jest pokazany wzór i krótkie wytłumaczenie tegoż wzoru nie znaczy ze ktoś ogarnie jak
się rozwiązuje dane zadanie, szukam schematu na rozwiązanie tego zadania a nie użycia wzoru.
Jeszcze jak a. jestem w stanie zrozumieć, to niestety b. nie wiem co i jak.
Nie chcesz/ nie możesz/ nie umiesz pomóc to nie zawracaj sobie głowy, nie musisz być
opryskliwy, nie każdy umie przecież wszystko.
4 lut 21:26
jc: | | | | | | | |
3√2+x=21/3(1+x/2)1/2=21/3(1 + | 2x + | 4x2 + | 8x3 + ...) |
| | | | |
| | 2 | | 4 | | 40 | |
=21/3(1+ |
| x − |
| x2+ |
| x3+...) |
| | 2 | | 9 | | 81 | |
4 lut 21:42
4 lut 21:45
4 lut 21:53
Kami: no to widocznie nadal nie rozumiem co robie zle
4 lut 22:17
jc: Oj, też się pomyliłem. Zamiast dzielić, mnożyłem.
| | 1 | | 1 | | 5 | |
... = 21/3(1+ |
| x− |
| x2+ |
| x3+...) |
| | 6 | | 36 | | 648 | |
4 lut 22:36