funkcja
PROSZę O POMOC: | 3x4 −12 | |
| sprowadz do najprosteszej postaci! |
| x2−2 | |
W tym zadaniu mam zrobić tak: (3x
4−12)(x
2 − 2) = 0?
Następnie mam narysować wykres!
24 lut 15:29
PROSZę O POMOC: czy tutaj wyjdzie 3x
2 + 6


?
24 lut 15:37
tim: Po pierwsze: dziedzina.
Po drugie: w liczniku wyznacz 3 przed nawias.
Po trzecie; Skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia.
24 lut 15:39
Godzio:
3x4 − 12 = 3(x4 − 4) = 3(x2−2)(x2+2)
... = 3(x2+2)
(3x4−12)(x2−2) = 0
3(x2−2)2(x2+2) = 0
x2 − 2 = 0
x = √2 v x = −√2
24 lut 15:39
aśka: jesli jest to rownanie to nie mozna chyba rysowac wykresu.
(3x4−12)(x2−2)=0
3(x4−4)(x2−2)=0
3(x2+2)(x2−2)(x2−2)=0
3(x2+2)(x2−2)2=0
x2+2=0
x2=−2 => sprzecznosc
(x2−2)2=0
x2−2=0
x2=2
x= √2 ⋁ x= −√2 ==> pierwiastki dwukrotne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x4−12 3(x2+2)(x2−2)
−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 3(x2+2) = 3x2+6
x2−2 x2−2
24 lut 15:49