Maclaurin/Taylor
Kami: Hej czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to zadanie krok po kroku? Pogubiłam się

Jeśli ktoś ma
czas to poprosiłabym o rozwiązanie na kartce
a) Korzystając ze wzoru Maclurina przybliż funkcję f(x) =
3√2+x wielomianem trzeciego
stopnia.
b) Korzystając ze wzoru f(x0 + Δx) ≈f(x0) + f'(x0)Δx i wzoru odpowiedniej funkcji podaj
przybliżenie liczby
3√8.03
4 lut 19:31
xyz:
b)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pochodna z 3√x = |
| x−2/3 = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | x2/3 | | 33√x2 | |
8.03 = 8 + 0.03 (x0=8, Δx=0.03)
| | 1 | |
3√8+0.03 ≈ 3√8 + |
| *0.03 = ... |
| | 33√82 | |
4 lut 21:10
xyz:
szereg maclaurina to specjalny przypadek szeregu taylora czyli taki dla ktorego x0 = 0 tzn.:
∞
| | f(n)(x0)xn | | x | | x2 | | x3 | |
∑ |
| = f(0) + f'(0)* |
| + f"(0) |
| + f'''(0)* |
| + ... |
| | n! | | 1! | | 2! | | 3! | |
n=0
(we wzorze taylora wszedzie gdzie tutaj jest samo x to by było x−x
0)
wiec aby wyznaczyc przyblizenie wielomianem trzeciego stopnia to musimy znac pochodne
az do 3ciego rzedu
jako ze mi sie nie chce to Ty to zrobisz
wiemy, ze f(x) =
3√x+2
znajdz
f'(x), f"(x) oraz f'''(x)
wtedy podstaw do tego wzoru do gory i dobra
4 lut 21:34
4 lut 21:45
xyz: f'(0) sie nie zgadza
dalej nie czytam
4 lut 21:56
Kami: to jak powinnam policzyc f'(0)?
4 lut 22:03
xyz:
no na pewno 2 + 0 nie daje 1
4 lut 22:05
Kami: a to nie jest tak ze ze stałej pochodna to własnie 0 a z x 1?
4 lut 22:10
xyz:
sie nie dogadamy chyba
wezmy funkcje f(x) = x
2 + 2x
f'(x) = 2x + 1
wiec obliczajac f'(0) wstawiam za iksa 0
czyli mam f'(0) = 2*0+1 = 1
Ty natomiast liczac f'(0) wstawiasz za x wartosc −1?
| | 1 | |
f'(0) = |
| *(2+0)−2/3 = ... ! |
| | 3 | |
4 lut 22:38
Kami: ok już rozumiem czy pochodna wgl jest dobrze policzona?
5 lut 19:41
: na kartce mu piszta
5 lut 20:21
Kami: ?
5 lut 21:16