matematykaszkolna.pl
Przekroje maqki: Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole otrzymanego przekroju dla a) α=45 stopni b) α=60 stopni Rozwiązanie już jest na forum,ale mam pytanie dlaczego przy 45stopniach przekrojem jest trójkąt,a przy 60 stopniach trapez?
4 lut 18:56
janek191: rysunek α =45o OA = x x = 1,52 < 3
4 lut 19:29
janek191: rysunek α = 60o y = 1,5 6 > 3
4 lut 19:54
maqki: Hmm wydaje mi się że zrozumiałem. W pewnej książce mam wskazówki żeby sprawdzić jakim wielokątem jest ten przekrój. Mając dana połowę podstawy i wysokość liczymy tg tego kąta, przy którym przekrój z trójkąta '' zmienia się" w trapez równoramienny. I przykładowo dla sześcianu ten kat wynosi około 54°, i przekrojem jest trapez równoramienny. I nie rozumiem dlaczego dla akurat takiego kąta jest to trapez? Są jakieś przedziały tego kąta dla których jest trójkątem lub trapezem?
4 lut 22:49
xyz: z pierwszego rysunku janka jakby ten wierzcholek trojkata podciagnac na sama gore tzn do wierzcholka szescianu to by bylo ze
 3 
tg(α) =

≈ ...
 32 
odczytujesz alfe i wtedy dla kazdego kata wiekszego od alfa bedzie to trapez (rysunek 2) a dla mniejszego rownego alfa bedzie to trojkat (rysunek 1)
4 lut 22:53
xyz: literowka*
 3 
tg(α) =

1 

*32
2 

bo bok szescianu ma dlugosc 3 polowa przekatnej podstawy szescianu (czyli polowa przekatnej kwadratu o boku 3)
 1 
to jest

* 32
 2 
4 lut 22:54
maqki: Dzięki o to mi chodziło. Czyli w sumie dla sześcianu zawsze będzie to kat 54°
4 lut 23:10