Przekroje
maqki: Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole otrzymanego przekroju dla
a) α=45 stopni
b) α=60 stopni
Rozwiązanie już jest na forum,ale mam pytanie dlaczego przy 45stopniach przekrojem jest
trójkąt,a przy 60 stopniach trapez?
4 lut 18:56
janek191:

α =45
o
OA = x
x = 1,5
√2 < 3
4 lut 19:29
janek191:

α = 60
o
y = 1,5
√6 > 3
4 lut 19:54
maqki: Hmm wydaje mi się że zrozumiałem.
W pewnej książce mam wskazówki żeby sprawdzić jakim wielokątem jest ten przekrój.
Mając dana połowę podstawy i wysokość liczymy tg tego kąta, przy którym przekrój z trójkąta ''
zmienia się" w trapez równoramienny.
I przykładowo dla sześcianu ten kat wynosi około 54°, i przekrojem jest trapez równoramienny. I
nie rozumiem dlaczego dla akurat takiego kąta jest to trapez?
Są jakieś przedziały tego kąta dla których jest trójkątem lub trapezem?
4 lut 22:49
xyz: z pierwszego rysunku janka
jakby ten wierzcholek trojkata podciagnac na sama gore tzn do wierzcholka szescianu
to by bylo ze
odczytujesz alfe
i wtedy dla kazdego kata wiekszego od alfa bedzie to trapez (rysunek 2)
a dla mniejszego rownego alfa bedzie to trojkat (rysunek 1)
4 lut 22:53
xyz: literowka*
bo bok szescianu ma dlugosc 3
polowa przekatnej podstawy szescianu (czyli polowa przekatnej kwadratu o boku 3)
4 lut 22:54
maqki: Dzięki o to mi chodziło.
Czyli w sumie dla sześcianu zawsze będzie to kat 54°
4 lut 23:10