udowodnij że dla dowolnych liczb rzeczywistych prawdziwa jest nierówność:
kajtek: udowodnij że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność:
3x3+3y3>2x2y+2xy2
4 lut 16:04
jc: 3x
3+3y
3−2x
2y−2xy
2=(x+y)(3x
2−5xy+3y
2)
| 1 | |
3x2−5xy+3y2= |
| [(x−y)2 +(x−2y)2 + (2x−y)2] |
| 2 | |
4 lut 16:50
PW: jc, jesteś mistrzem w takich przekształceniach

Ponieważ wątpię, żeby bodaj co
dziesiąty maturzysta był w stanie dokonać takich sztuczek, propaguję metodę przechodzenia od
nierówności dwóch zmiennych do nierówności jednej zmiennej.
Podstawmy y = px, p > 0. Badana nierówność przyjmuje postać
3x
3 + 3p
3x
3 > 2x
2px + 2xp
2x
2, x, p > 0
i równoważną
3x
3(1 + p
3) > 2x
3(p + p
2)
3p
3 + 3 > 2p + 2p
2, p > 0
3p
3 − 2p
2 − 2p + 3 > 0, p > 0
3(p
3 + 1) − 2p(p + 1) > 0, p > 0
3(p + 1)(p
2 − p + 1) − 2p(p+1) > 0, p > 0
3p
2 − 3p + 3 − 2p > 0, p > 0
3p
2 − 5p + 3 > 0, p > 0
Δ < 0 i współczynnik przy p
2 większy od 0, a więc nierówność jest prawdziwa dla wszystkich
p..
Rwnoważność kolejnych nierówności świadczy, że badania nierówność jest prawdziwa.
4 lut 21:03
a@b:
@
PW , piszesz to już 500 a może 2 500 razy

i .................... bez "echa"
4 lut 21:06
PW: Za parę dni odchodzę, i już mnie to nie rusza.
Mówiąc między nami − sądzę, że zadający pytanie nie rozumieją ani metody jc, ani mojej.
4 lut 21:08
a@b:
Gdzie wyjeżdżasz? Na Florydę?
4 lut 21:09
PW: W ciemność, niestety.
4 lut 21:10
ABC:
niestety zgadzam się w tej kwestii ...
4 lut 21:10
PW: W kwestii zrozumienia (bądź nie) czy w kwestii odchodzenia?
4 lut 21:13
4 lut 21:13
ABC:
w kwestii zrozumienia, w kwestii odchodzenia to zawsze zdążysz na własny pogrzeb
4 lut 21:20
jc: PW

W przypadku wyrażenia jednorodnego, przejście do funkcji jednej zmiennej, to bardzo dobry
sposób, a badanie funkcji kwadratowej przy pomocy wyróżnika jest dobrze opanowane
przez uczniów.
4 lut 21:33
janusz: Na maturze wystarczy taki opis czy jakoś bardziej to opisać? Chodzi mi o sposób PW.
4 lut 21:38