Znajdź fmin i fmax funkcji (o ile funkcja je posiada :) )
wpr: f(x)=
x+1√2x2+1
Policzyłem pochodną, którą przyrównuję do 0:
√2x2+1 − 2x
2 − 2x = 0
Otrzymałem wielomian −4x
4 − 8x
3 − 2x
2 + 1 = 0
Jak to ruszyć? Czy gdzieś mam błąd?
4 lut 15:52
salamandra: Co jest dokładnie w mianowniku, bo kiepsko widać czy pierwiastek obejmuje cały mianownik
4 lut 15:54
wpr: w mianowniku jest √2x2 + 1
4 lut 15:55
salamandra: W związku z tym ustalamy najpierw dziedzinę funkcji:
√2x2+1 > 0
więc 2x
2+1> 0
x∊R
Funkcja osiągnie wartość największą, gdy mianownik będzie najmniejszy, a najmniejszą, gdy
mianownik będzie największy
g(x)= 2x
2+1
Mianownik osiągnie wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli
q= g(0) = 1
Więc dla x=0, FUNKCJA osiągnie wartość największą
Zgadza się?
4 lut 16:02
Jerzy:
Masz źle policzoną pochodną i tutaj jest problem.
4 lut 16:07
wpr: właśnie tak mi wychodzi z obliczeń, ale strony typu Mathaway czy WolframAlpha pokazują, że
punkty krytyczne występują dla x=P{1}{2} i x=
√3/
√2...
Nie mam pojęcia jak to ugryźć
4 lut 16:08
Jerzy:
| | −2x + 1 | |
f'(x) = |
| |
| | (2x2 + 1)√2x2 + 1 | |
4 lut 16:09
salamandra: Nieważne to co napisałem, bo w liczniku nie ma stałej

, musisz pochodną
4 lut 16:13