pomóżcie
boombastic: boki trapezu równoramienn. maja 24 cm,15 cm,15cm,6 cm.oblicz pole trapezu.
24 lut 15:05
tim:

Policz wysokość z tw. Pitagorasa.
Potem pole.
24 lut 15:11
kamila:

c
2=a
2+b
2
c
2=15
2+9
2
c
2=225+81
c
2=306
c=
√306
P=6*
√306
P=6
√306
24 lut 15:23
tim: ŹLE.
a2 + b2 = c2
a nie:
c2 + b2 = a2
24 lut 15:27
Wydi: Przecież to od razu widać że jest to wielokrotność egipskiego trójkąta.
a=15 b=9 c=12
24 lut 15:38
24 lut 15:43
boombastic: dzieki za pomoc

pani od matmy bedzie zadowolona.
24 lut 19:37
Wydi:
25 lut 17:53