helo: | | x | |
zbadac monotonicznosc i ekstrema lokalne funkcji f(x) = e |
| |
| | x2−1 | |
| | x | |
{ |
| } jest w potędze e |
| | x2−1 | |
4 lut 14:30
Jerzy:
1) Ustalasz dziedzinę
2) Obliczasz pochodną
3) Szukasz miejsc zerowych pochodnej
| | x2 − 1 − 2x2 | |
f'(x) = eU* |
| |
| | (x2 − 1)2 | |
U − to ten ułamek
4 lut 14:33
Jerzy:
Ponieważ eU > 0 , szukasz miejsc zerowych licznika pochodnej, czyli:
f'(x) = 0 ⇔ −x2 − 1 = 0
4 lut 14:36
helo: no wlasnie bo mi tu wyszlo ze jest jedno miejsce zerowe i jest to 0 i chcialem sprawdzic czy
zrobilem dobrze dokonczylby ktos poprawnie to zadanie?
4 lut 18:58
Jerzy:
Czy ty rozumiesz,co napisałem ? Pokaż,gdzie ci wyszło 0 ?
4 lut 19:07
Jerzy:
Pochodna nie ma miejsc zerowych i jest stale ujemna.
4 lut 19:13