parametr
tepaglowa: wyznacz parametr
uklad rówńań
W=0 więc układ bedzie zawsze sprzeczny ? dobrze myśłę
4 lut 11:22
Jerzy:
NIe.
4 lut 11:24
Tadeusz:
2x−3y=5
−2(2x−3y)=m
może teraz
4 lut 11:31
tepaglowa: ale W jest ok prawda? potem W=0, Wx=30+3m Wy=2m+20
oznaczony dla W≠0 a W=0 więc nie kumam...
nieoznaczony dla W=0 ∧ Wx=0 ⋀ Wy=0 m=−10 m=−10
sprzeczny dla W=0 ∧ (Wx≠0 ⋁ Wy≠0 ) nic mi się tu kupy nie trzyma
4 lut 11:34
Jerzy:
A moż by podał/ła treść zadania,a nie swoje błędne wynurzenia.
4 lut 11:35
tepaglowa: Tadeusz tak zrobilem njapierw ze drugie rownanie podzielilem przez 2
czyli m= −10 i wtedy jest sprzeczny ?
4 lut 11:37
Jerzy:
Ten układ może być jedynie nieoznaczony, bo: W = 0
Co ci się nie trzyma kupy ? Jeśli W = 0 i ( Wx ≠ 0 lub Wy ≠ 0) , to uklad jest sprzeczny.
4 lut 11:37
tepaglowa: wyznacz parametr dla jakiego m układ jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony
4 lut 11:38
Jerzy:
Napisz treść zadania, a nie wypisuj pierdoły.
4 lut 11:38
Jerzy:
W = 0 , a więc może być tylko nieoznaczony, albo sprzeczny.
4 lut 11:40
tepaglowa: a co napisałem w pierwszym poście, ze sprzeczny tak ? czyli żle tak? a ty piszesz układ
sprzeczny ehh szkoda pytać
4 lut 11:40
Jerzy:
Pojmij, jeśli W = 0 , to układ może być albo sprzeczny, albo nieoznaczony, a ty napisałeś 11:22
że jest zawsze sprzeczny
4 lut 11:42