zespolone
zespolony: | | z+i | |
dla jakich z liczba |
| nie jest ujemna? Nie mam pojęcia jak nawet to zacząć |
| | z−i | |
4 lut 10:30
Blee:
| z+i | | z+i | | z+i | | (z+i)2 | | z2 − 1 + 2i | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| z−i | | z−i | | z+i | | z2−1 | | z2 − 1 | |
4 lut 10:35
Blee:
i teraz pytanie: kiedy liczba zespolona będzie ujemna
4 lut 10:35
zespolony: Liczba zespolona jest ujemna kiedy jej część rzeczywista jest ujemna a urojona równa zero.
Dobrze myślę?
4 lut 10:41
albi: Blee z2 −1 + 2zi w liczniku
4 lut 10:43
Jerzy:
A może tak: (z + i)(z − i) ≥ 0 ⇔ z2 − i2 ≥ 0 ⇔ z2 + 1 ≥ 0
4 lut 10:44
albi: i wydaje mi się że z2 + 1 w mianowniku
4 lut 10:44
zespolony: Wyszło mi że część rzeczywista musi być równa 0, a część urojona (−1,1), żeby była ujemna
4 lut 10:47
zespolony: czyli żeby było nieujemne to z musi należeć do zespolonych bez tego co napisałem powyżej. Czy
dobrze myślę?
4 lut 10:48
jc: Skąd masz takie zadanie? Pytam, bo nigdzie nie znajdziesz określenia: liczba zespolona
nieujemna.
4 lut 11:08