logarytmy
Paula: mam problem z zadaniem, dokładnie nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać te przykłady
Polecenie:
Oblicz a
10 − b
8
a) a
n = 2n+1 , b
n = 3
| | 8−n | | n−1 | |
b) an = |
| , bn = (−1)n+1 * |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | n2 + 5 | | 5n−8 | |
c) an = |
| , bn = |
| |
| | n | | n2 | |
za pomoc z góry dziękuje
24 lut 14:43
tim: Podstawiasz pod n − w an − 10, w bn − 8. Obliczasz i odejmujesz a10 − a8.
24 lut 14:53
tim: I gdzie ty tu masz logarytmu?
24 lut 14:53
Paula: postawiłam mimo wszystko wynik mi nie wychodzi
24 lut 14:59
Paula: racja nie ma tu logarytmu
24 lut 14:59
Godzio: a) 21 − 3 = 18
b)−0,5 + 3,5 = 3
c) 10,5 − 0,5 = 10
tak ma wyjść o ile sie nie pomylilem
24 lut 15:03
tim: No jak!
a) a = 2 * 10 + 1 = 21
b = 3
a) 21 − 3 = 18
24 lut 15:03
Paula: w przykładzie a) ma wyjść −3 wg odp w podręczniku dlatego coś jest zle
24 lut 15:10
Paula: miało być bn = 3n
24 lut 15:14
tim: No to
masz
2 * 10 + 1 − 3 * 8 = −3
24 lut 15:16
Paula: ok dzięki bardzo
24 lut 15:17