calki
mat:
Podac wartosc rzeczywista parametru A, dla której podana całka niewłasciwa jest zbiezna.
| | A | | 4 | | Ax | |
∫4∞ |
| + |
| + |
| dx |
| | x | | x+4 | | x2+1 | |
4 lut 08:41
jc: | | A | |
funkcja pierwotna = A ln x + 4 ln(x4) + |
| ln(x2+1) |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| ln x2A(x+4)8(x2+1)2A |
| | 2 | |
Jeśli 6A+8=0, , czyli dla A=−4/3 granica w
∞ równa jest 0.
W przeciwnym przypadku mamy
∞ lub −
∞.
4 lut 09:34
mat:
odp. jest A=−2
4 lut 09:44
jc: Bo ja się pomyliłem. Powinno być (x2+1)A. Stąd równanie 4A+8=0, czyli A=−2.
4 lut 09:54
mat:
Ok. Dziekuje.
4 lut 12:35