prawdopodobienstwo latwe
michaeli19: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno ze zwracaniem trzy liczby,
tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że powstała
liczba trzycyfrowa jest podzielna przez 4.
Wyszlo mi 12/49 a ma byc 11/49?
4 lut 01:10
michaeli19: MOŻNA zamknąć przez przypadek dodałem 48
4 lut 01:24
a@b:
Liczba jest podzielna przez 4 jeżeli dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4
mogą nimi być:
12,16
24
32,36
44.
52,56
64
72,76
jest ich 11 i na pierwszym miejscu jedna z siedmiu
|Ω|=7*7*7 , |A|=7*11
P(A)=11/49
4 lut 01:25