prawdopodobienstwo
Amelia: Do windy na parterze siedmiopiętrowego budynku wsiadło pięciu pasażerów. Oblicz prawdo−
podobieństwo zdarzenia, że pasażerowie wysiądą z windy:
a) każdy na innym piętrze.
omega 75
wynik z tylu książki P(A)= 360/75
dlaczego jeśli |A| = 7x6x5x4x3
3 lut 21:26
Blee:
bo masz pięciu ludzi:
Ania,
Hania,
Basia,
Kasia i
Herman
Każda z tych osób wybiera INNE (od pozostałych) piętro na którym wysiądzie, więc:
a) Ania wybiera sobie dowolne z 7 możliwych pięter
b) Hania może wybrać już tylko jedna z 6−ciu pięter (bo jedno 'zabrała' jej Ania)
c) Basia już ma możliwość wybrania tylko z 5 pięter
d) Kasia już tylko z 4
5) a biedny Hermanek musi się zadowolić wyborem jednego z trzech pozostałych mu pięter
3 lut 21:33
Amelia: Tylko, że A ma się równać 360, a jak pomnożymy to wychodzi 2520
3 lut 21:36
Blee:
na pewno jest to odpowiedź do tego podpunktu
3 lut 21:42
Amelia: tak
4 lut 18:40
Pytający:
Pewnie błąd w odpowiedziach.
| 7*6*5*4*3 | | 6*5*4*3 | | 360 | |
| = |
| = |
| |
| 75 | | 74 | | 74 | |
4 lut 20:44
Amelia: dziękuję
4 lut 20:50