bardzo [rosze o pomoc i wytlumaczenie
a)sinx*cosx=−1/2
b)sin(2x+pi/3)=1
c)cos3x−3cos2x+3=0
c)ctg2x=3
d)cosx<√3/2
e)sin(2x−pi/4)>−√3/2
| π | ||
2x = − | + 2kπ | |
| 2 |
| π | ||
x = − | + kπ | |
| 4 |
| π | ||
x= | + kπ | |
| 6 |
| π | ||
x = − | + kπ | |
| 6 |
| √3 | ||
cosx < | ||
| 2 |
| π | π | |||
x = | + 2kπ v x = − | +2kπ | ||
| 6 | 6 |
| π | ||
zaznaczamy prostą na | i wszystko poniżej jej jest rozwiązaniem | |
| 6 |
| π | 11 | |||
− | +2π = | π | ||
| 6 | 6 |
| π | 11 | |||
x∊( | + 2kπ, | π +2kπ) | ||
| 6 | 6 |
| π | π | π | 4π | |||||
2x − | = − | + 2kπ v 2x − | = | + 2kπ | ||||
| 4 | 3 | 4 | 3 |
| π | 19π | |||
2x = − | +2kπ v 2x = | + 2kπ | ||
| 12 | 4 |
| π | 19π | |||
x = − | +kπ v x = | + kπ | ||
| 24 | 24 |
| π | 19π | |||
i o ile sie nie myle to bedzie przedział : x∊(− | , | ) | ||
| 24 | 24 |
| π | π | |||
2x + | = | + 2kπ | ||
| 3 | 2 |
| π | ||
2x = | + 2kπ | |
| 6 |
| π | ||
x = | + kπ | |
| 12 |
a w tym przykladzie a to jest z jakiegos wzoru to sin2x