prawdopodobienstwo
Amelia: Rzucamy trzema pięciościennymi symetrycznymi kostkami z liczbami odpowiednio 0, 2, 5, 7, 9 na
poszczególnych ściankach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma wyrzuco− nych liczb
jest podzielna przez 3.
mam omege 125 i wyrazy pogrupowane ze względu na dzielenie z reszta 3
r. 1 − 7
r.2 − 2, 5
r.0 − 0, 9
mógłby mi ktos w jaki sposób zostało obliczone A
A= 1 + 23 + 23 + 1 x 2 x 2 x 6 = 41
3 lut 21:23
Mila:
(r1,r1,r1) −3liczby z resztą 1 − 13=1
(r0,r0,r0) −3liczby z resztą 0 − 23=8
(r2,r2,r2) −3liczby z resztą 2 − 23=8
(r0,r1,r2) 3 liczby , każda z inną resztą − 2*1*2*3!=24
======
41
3 lut 21:43
Amelia: dziękuję
3 lut 21:54
Mila:
3 lut 22:08