jak rozwiązać dla zmiennej x
mal: e1/x=e2/5
3 lut 20:49
Blee:
| 1 | | 2 | |
| = |
| −> x =  |
| x | | 5 | |
3 lut 20:49
mal: x=5/2
3 lut 20:51
mal: A jeśli np szukam v z rownania:
eC/v=ebt/m gdzie : b,c,m=constans
To tak samo? Bo stała C Nie może wyjść 0 przy t=0.
3 lut 20:58
Blee:
jeżeli masz te same podstawy potęgi, to również wykładnik musi być równy aby te dwie liczby
były równe
3 lut 21:03
mal: | | 1 | |
No ale wtedy przy t=0 C wynosi też 0 a to nie prawda bo ma wyjść C= |
| |
| | v0 | |
3 lut 21:05
Blee:
mal ... TREŚĆ ZADANIA ... OBLICZENIA
3 lut 21:07
mal: Dana Sila :F=−bv, b to stała. Obliczyć zależność przyspieszenia od czasu :v(t). Przyjąć że
przy t=0, v=v
0.
| | C | | bt | |
Całka wyszła mi :ln( |
| )= |
| |
| | v | | m | |
3 lut 21:10
mal: Wiec nałożyłem exp()
3 lut 21:11
Blee:
OBLICZENIA od początku do samego końca

Krok po kroku
ale już nawet:
| | bt | |
ln(C/v) = |
| <−−− co to jest  I jak to się ma do tego co pisałeś/−aś  |
| | m | |
3 lut 21:12
Blee:
| | C | |
no to masz |
| = e bt/m  (po nałożeniu exp) |
| | v | |
3 lut 21:13
mal: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a=dv/dt →dv=adt→dv=−bv/m dt|•(−1/bv) →−dv/bv=1/m dt|•b →− |
| ∫ |
| = |
| ∫dt mnoze |
| | b | | v | | m | |
obustronnie przez b
3 lut 21:20
mal: | | 1 | |
Tylko że wtedy będzie C=v0 a ma wyjść |
| |
| | v0 | |
3 lut 21:23
mal: Ok już mam chwilowe zaćmienie
3 lut 21:29
Blee:
| | dv | | m | |
a = |
| −> F dt = m dv −> (−bv) dt = m dv −> −∫b dt = ∫ |
| dv −> |
| | dt | | v | |
| | bt | | bt | |
−> −bt = m*ln(v) + C −> − |
| = ln v + C1 −> − |
| = ln (C1*v) |
| | m | | m | |
dla t = 0
0 = ln(C
1*v
0) −> C
1*v
0 = 1 −> C
1 = U{1}{v
0]
3 lut 21:30