funkcje
salamandra: f(x)= (a−1)x2−2ax+a+1
Uzasadnij, że miejscem zerowym funkcji jest liczba 1
Czy wystarczy, że sprawdzę dla a=1, wtedy wychodzi
g(x)= −2x+2
−2x+2=0 ⇔ x=1
Czy muszę sprawdzić dla a∊R, czyli dla a≠1 również muszę sprawdzić?
3 lut 19:43
Jerzy:
Musisz pokazać,że dla dowolnego a, f(1) = 0
3 lut 19:46
Szkolniak: ja bym zrobił w ten sposób:
miejscem zerowym funkcji jest liczba 1, więc:
f(1)=0
f(1)=a−1−2a+a+1
a−1−2a+a+1=0
0=0, cnw.
3 lut 19:47
Jerzy:
I o to chodziło,a może być dowolne.
3 lut 19:48
salamandra: No to ja trochę dłużej zrobiłem−
zrobiłem drugie założenie a≠1
wtedy Δ = 4a
2−4(a−1)(a+1) = 4a
2−4(a
2−1) = 4
Czyli i dla a=1 i dla a≠1 jednym z pierwiastków jest na pewno 1.
3 lut 20:15
Saizou : Tak też mozna
3 lut 20:16
Jerzy:
A po co wyważać otwarte drzwi ?
3 lut 20:18
salamandra: Nie wpadłem na ten najprostszy pomysł
3 lut 20:20