geometria analityczna
CHIN CHIN: | | x | | y | | z−2 | |
Dana jest prosta l: |
| = |
| = |
| oraz płaszczyzna Q: 3a2x−ay+z−4a=0 |
| | 1 | | a | | −1 | |
Musze podać dla jakich parametrow prosta l przecina płaszczyznę Q.
Próbowałem to robić w następujący sposób:
z równania prostej wyznaczyłem xa=y i x=2−z
podstawilem do rownania płaszczyzny czyli : 2a
2x−x+2−4a=0
I teraz myslalem aby Δ≤0 czyli ma albo nieskonczenie wiele przeciec albo jedno i nie mam
pewnosci
czy moje rozumowanie jest poprawne, bardzo proszę o pomoc.
3 lut 19:09
CHIN CHIN: jednak chodziło mi ze Δ=0 czyli ma jeden punkt przeciecia ale dlaje nie wiem czy to rozumowanie
jest poprawnie poprowadzone
3 lut 19:17
a@b:
Co to jest ? "przeciecie", "przeciec" ,......... ?
3 lut 20:15