modulo znajdz x
AAA: znajdz x taki, że: 12x ≡35(mod211)
3 lut 18:51
Blee:
Podejście nr 1:
Zauważ, że NWD(12,211) = 1 (są to liczby względnie pierwsze)
czyli istnieje taki n, że 12*n ≡ 1 (mod 211)
i faktycznie: 12*5 = 1056 ≡ 1 (mod 211)
więc 12*5*35 ≡ 1*35 (mod 211) ≡ 35 (mod 211)
5*35 = 175 = x
3 lut 18:58
ABC:
coś nie pykło bo :
12*175=2100≡−10 (mod211)
myślę że x=126
3 lut 19:17
Mila:
12−1=88211 −zastosuj rozszerzony algorytm Euklidesa
12x ≡35(mod211) /*88
88*12x=35*88(mod211)
88*12x≡1x(mod211)
35*88=3080=14*211+126
1x≡126(mod11)
3 lut 22:03
Mila:
126*12=1512=7*211+35
3 lut 22:05
Mariusz:
Co geniuś nie umie mnożyć
Od kiedy 12*5 = 1056 ?
3 lut 23:12
Bleee:
Mariusz.... A Ty co − "gacie za ciasne nosisz"? Zluzuj portki bo Ci krew do mózgu nie dociera.
3 lut 23:32
Mariusz:
Ja tylko pokazałem gdzie miałeś błąd
4 lut 00:06
Mariusz:
12*5 = 1056
W tej równości
1056 jest ok
12 jest ok
5 już nie jest ok
W dalszych obliczeniach wykorzystujesz
tę 5 która już nie jest ok
I teraz ten Adam P którego tak broniłeś
twierdząc że nie jestem geniuszem i słusznie postawił mi mierną
postawiłby ci za ten błąd niedostateczny
Zatem twoja ocena mojej osoby i umiejętności dydaktycznych Adama P
była zbyt pochopna
4 lut 00:17