optymalizacja
salamandra: | | 8 | |
Oblicz najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)= |
| |
| | −x2+3x−5 | |
No to ta funkcja osiągnie najmniejszą wartość, gdy mianownik będzie największy,
więc
g(x)= −x
2+3x−5
| | 3 | | −9 | | 9 | | 20 | | −9 | | 18 | | 20 | | −11 | |
q=g( |
| ) = |
| + |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 8 | | −32 | |
f( |
| ) = |
| = |
| |
| | 2 | | −114 | | 11 | |
| | 3 | | −11 | |
W odpowiedz jest ymin dla f( |
| ) = |
| , bląd w odpowiedzi? |
| | 2 | | 4 | |
3 lut 18:29
Szkolniak: tak
3 lut 18:59
3 lut 19:04
Jerzy:
18:59 , co tak ?
3 lut 19:05
Jerzy:
18:29, masz to policzone w pierwszej linijce.
3 lut 19:06
salamandra: Ale to jest policzone, dla mianownika, a nie dla całej funkcji.
3 lut 19:09
Szkolniak:
3 lut 19:11
Jerzy:
Też się nabrałem.−11/4 to maksimum mianownika,a nie minimum funkcji.Błąd w odpowiedzi.
3 lut 19:12
salamandra: Dzięki
3 lut 19:17