Rozpatrując ciąg sum częściowych zbadaj zbieżność następującego szeregu
ala: Witam, jak zabrać się za zadanie tego typu: Rozpatrując ciąg sum częściowych zbadaj zbieżność
następującego szeregu:
| | 1 | |
(sigma z nieskończonością na górze i n = 1 na dole) |
| ? Rozumiem, że trzeba wyliczyć |
| | n(n+1) | |
wzór ciągu sum częściowych, a następnie wyliczyć jego granicę, ale za nic w świecie nie mam
pojęcia w jaki sposób ów wzór otrzymać. Czy jest na to jakiś sposób, który mi na to pozwoli
niezależnie od przykładu?
3 lut 17:48
xyz:
zatem wezmy 3 takie wyrazy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
widzisz juz jakas zaleznosc?
3 lut 17:50
ala: Jak najbardziej widzę zależność, przedstawienie w takiej formie jest bardzo przejrzyste. Jednak
dalej nie wiem jak miałabym wpaść na to, że ten wzór trzeba przekształcić akurat w taki dziwny
sposób...
4 lut 15:25