Rozpisanie wyrażenia za pomocą wzoru na sumę sześcianu (lub różnicę)
xyz: tak w sumie pytanie, bo jak jest pierwiastek np. 9 + 4√5
to to można rozpisać jako
a2 + b2 + 2ab = 9 + 4√5
czyli a2+b2 = 9 oraz 2ab = 4√5
natomiast jak to rozpisać dla 3ciej potęgi?
bo jakoś nie mogę tego rozpisać, żeby wyjąć kwadraty
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
mogę to zapisać jako
... = a3 + b3 + 3ab(a+b)
ale to nic nie daje.
mogę również
(a+b)(a2+2ab+b2) ale to wiadomo...
albo jako
a(a2−3b2)+b(b2−3a2)
jednakże to nadal nic nie mówi o tym, że coś równa się 9 a coś 4√5
na pewno trzeba gdzieś dzielenie przez dwa znaleźć tak mi się zdaje
czyli może wzory w stylu
(a+b)3 − (a−b)3 albo coś?
jednakże to mi się średnio widzi.
Widziałem już kiedyś na tym forum rozpisanie, ale sam jakoś dojść do tego nie mogę
heheszki smuteszki
3 lut 17:42
xyz: moze Eta, Mila ?
a@b <−− Ciebie nie kojarze ale tez mozesz w sumie xD
3 lut 17:47
ABC:
ale co ty chcesz znaleźć, wzór na pierwiastek 3 stopnia z danej liczby typu 9+4√5 ?
3 lut 18:10
Jerzy:
Rozwiąż równanie: a@b = ?
I dobrze ,że też dopuszczasz pomoc tej osoby.
3 lut 18:19
Mila:
Niektóre pamiętam, w innych przypadkach metoda prób.
Chcesz obliczenia:
(a+b)
3=9+4
√5, a>0 i b>0
a
3+3a
2b+3ab
2+b
3= 9+4
√5
a
3+3ab
2=9 ⇔ (*) a*(a
2+3b
2)=9
3a
2b+b
3=4
√5 ⇔ (**) b*(3a
2+b
2)=4
√5
1) b=
√5 z (**)
√5*(3a
2+5)=4
√5⇔
3a
2+5=4⇔3a
2=−1 sprzeczność
| | √5 | |
2) b= |
| [zmniejszam wsp. bo jeśli dam np. b=2√5 to b3=40√5]] |
| | 2 | |
| √5 | | 5 | | 1 | | 5 | |
| *(3a2+ |
| )=4√5⇔ |
| *(3a2+ |
| )=4 |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 9 | | 5 | | 3 | |
sprawdzam (*) |
| *( |
| +3* |
| )]= |
| *6=9 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3+√5 | |
9+4√5=( |
| )3 sprawdzaj |
| | 2 | |
3 lut 18:40
xyz: dzięki bardzo, o to mi chodziło.
3 lut 19:41
a@b:
Ciekawe równanie:
a@b= ?

Pozdrawiam
Jerzy
3 lut 20:09
Mariusz:
... a wzór
(a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
= a3 + b3 + 3ab(a+b)
się przydaje do rozwiązywania równania trzeciego stopnia
Ja też czasami używałem sposobu pokazanego przez Milę
3 lut 20:30