wyrażenia algebraiczne
888: Wskaż że różnica kwadratu liczby dwucyfrowej i kwadratu liczby powstałej z przestawienia jej
cyfr jest podzielna przez 11.
24 lut 14:04
Godzio:
(10a+b)2 − (10b + a)2 = 100a2 + 20ab + b2 − 100b2 −20ab − a2 = 99a2 − 99b2 =
11(9a2 − 9b2)
czyli całe wyrażenie jest podzielne przez 11
24 lut 14:20
joanna: nasza liczba to niech będzie 10x+y
po przestawieniu cyfr wynosi 10y+x
zatem
(10x+y)2−(10y+x)2=100x2+20xy+y2−(100y2+20xy+x2)=99x2−99y2=99(x2−y2)=11*9*(x2−y2)
więc podzielna przez 11
24 lut 14:20
R.W.16l: założenie:
x,y∊<0;9>
teza:
(10x+y)2−(10y+x)2=11k
dowód:
korzystam ze wzoru skróconego mnożenia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
(10x+y−10y−x)(10x+y+10y+x)=(9x−9y)(11x+11y)=9*(x+y)*11*(x+y)=99(x+y)(x+y)
99 jest podzielna przez 11, a iloczyn liczby podzielnej przez 11 z liczbą inną jest podzielny
przez 11
24 lut 14:20
R.W.16l: moje jest lepsze, bo mnożyć przez nawiasy nie musiałem
24 lut 14:21
Godzio:
24 lut 14:23