logika
Olek: przypuśćmy, że prawdziwe są oba poniższe zdania
Zd1 jeżeli uwierzę w siebie, to osiągnę sukces
Zd2 jeżeli osiągnę sukces, to uwierzę w siebie
Czy można stąd wywnioskować, że zdanie "uwierzę w siebie lub osiągnę sukces" jest zawsze
prawdziwe?
Ja myślałem, żeby zrobić to tak
p− uwierzę w siebie
q− osiągnę sukces
Zd1 p⇒q
Zd2 q⇒p
Zd3 p∨q
Sprawdzam kiedy jednocześnie p⇒q i q⇒p są prawdziwe, czyli kiedy p=1 i q=1 lub p=0 i q=0 i
stąd wnioskuje, że to zdanie jest fałszywe bo jeżeli mamy p=0 i q=0 to alternatywa jest
fałszywa
3 lut 17:30
ABC:
może być choć mogłeś od razu zauważyć, że 1 z 2 dają razem p⇔q
3 lut 17:37
Olek: A no tak, dzięki
3 lut 17:40