liniowa niezależność z parametrem
Agata122: Dla jakich a∈R wektory (1,0),(1,2),(a, a) są liniowo niezależne?
x(1,0) + y(1,2) + z(a,a) = (0,0)
x + y + za = 0
2y + za = 0 / *(−1)
x + y + za = 0
−2y − za = 0
x −y = 0
jak zrobić takie zadanie?
da się to jakoś przedstawić jako macierz i policzyć wyznacznik?
3 lut 16:53
ABC:
to jest podpucha ćwiczeniowca, w przestrzeni dwuwymiarowej trzy wektory nie mogą być liniowo
niezależne, bo byłaby wymiaru większego niż 2
3 lut 17:14
Agata122: a to podstępniak
czyli mogę wziąć tylko 2 pierwsze wektory, zrobić z nich macierz, wyznacznik różny od zera
czyli w R2 dla jakiegokolwiek a będą zależne liniowo?
3 lut 17:26
ABC:
możesz napisać że zawsze możesz zapisać (a,a) jako kombinację liniową dwóch pierwszych
a/2(1,0)+a/2(1,2)=(a/2,0)+(a/2,a)=(a,a)
jeśli a≠0 to kombinacja nietrywialna a jeśli a=0 to układ zawiera wektor zerowy i nie są
liniowo niezależne
3 lut 17:33