Techniczne pytanie
jakzdacmature: Witam,
czy ową nierówność sin(x/2) + cos(x/2) =
√2 sinx mogę podnieść obustronnie do kwadratu,
otrzymując
sin
2(x/2) + 2|six(x/2)cos(x/2)| (

) + cos
2(x/2) = 2 sin
2 x
1 + |sinx| = 2 sin
2x
|sinx| = t
i dalej sprawa jest banalna
czy takie rozwiązanie jest poprawne? wiem, że można się pobawić wzorkami, ale w prostocie
rozwiązania tkwi piękno
3 lut 16:15
Jerzy:
Prostota to: √2sin(x/2 + π/4) = √2sinx
3 lut 16:24
jakzdacmature: racja, ale ciekawiło mnie czy mój sposób jest dopuszczalny
3 lut 16:29
Jerzy:
Tak,ale zbyt długi.Ponadto podnoszenie obu stron równania do kwadratu może wprowadzić obce
rozwiązania,więc wymaga dodatkowego sprawdzenia.
3 lut 16:32
xyz:
Zadajmy sobie pytanie.
Czy jak mamą taką równość 2x+1 = −5 to czy mogę podnieść do kwadratu?
otóż rozwiązując "normalnie" te równanie otrzymalibyśmy:
2x = −6 −−> x = − 3
A teraz co się stanie jak podniosę do kwadratu
2x+1 = −5 /2
(2x+1)2 = 25
(przeniosę na lewo i zastosuję wzór na różnicę kwadratów, zamiast liczyć deltę)
(2x+1)2 − 52 = 0
(2x+1−5)(2x+1+5) = 0
2x−4 =0 lub 2x + 6 = 0
x = 2 lub x = −3
Zatem otrzymaliśmy dwa rozwiązania, chociaż w rzeczywistości tylko jedno jest poprawne
więc teraz dla wszystkich otrzymanych rozwiązań
należy podstawić otrzymaną wartość do równania z początku zadania
tzn. do 2x + 1 = −5
zatem
dla x = 2: 2*2+1 = −5 ? −> nie, sprzeczność, dlatego odrzucam
dla x = −3: 2*(−3)+1 =− 5 ? −> tak, to rozwiązanie zostawiam
Dlatego Ty teraz musiałbyś tak samo dla wszystkich rozwiązań posprawdzać
co oczywiście nie ma za dużego sensu dla funkcji trygonometrycznych,
bo rozwiązaniem jest zazwyczaj przedział (chociaż dobra, to jest równość,
a nie nierówność więc może jest sens).
Niemniej jednak nie polecam tego typu działań.
3 lut 16:35
Jerzy:
Ano właśnie,pokazał ci to @xyz.
3 lut 16:38
jakzdacmature: dzięki wielkie

!
3 lut 17:02