Podaj wymiar obrazu przekształcenia
olka: Podaj wymiar obrazu przekształcenia F: R −> R6 , gdzie F(x) = (3x, −x, 0, 2x, −x, 0)
Jakby ktoś wyjaśnił jak to zrobić byłabym wdzięczna
3 lut 15:43
olka: ?
3 lut 21:20
jc: To prosta, a wzór który napisałeś jest pewnie najprostszy.
Trochę inaczej: F(x)=x (3,−1,0,2,−1,0).
3 lut 21:26
jc: Wymiar oczywiście = 1.
3 lut 21:27
ABC:
wymiar obrazu nie może być wyższy niż wymiar dziedziny, więc dużo możliwości nie ma
3 lut 21:28
olka: A ok nie wiedziałam. W takim razie mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić takie z inną dziedziną?
Wyznaczyć jądro i obraz przekształcenia liniowego L: R3 −> R2 określonego wzorem
L(x, y, z) −> (x − y + 2z, 2z −x)
4 lut 13:03
olka: ?
4 lut 18:40
ABC:
standardowe zadanie, ćwiczeniowiec musiał to robić, albo nie chodziłaś na zajęcia
4 lut 19:39
olka: Masz racje to jest zadanie z ćwiczeń jednak byłam akurat chora podczas tych zajęć
4 lut 19:44
ABC:
aby znaleźć jądro rozwiązujesz układ równań
x−y+2z=0
2z−x=0
aby znaleźć obraz obliczasz wartości L na wektorach bazowych (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)
i patrzysz co generują te wartości
4 lut 19:49