kominatoryka
kombi: W wyścigu bierze udział 6 chartów ponumerowanych kolejnymi liczbami naturalnymi od 1 do 6 na
ile sposobów może zakończyć się ten wyścig tak, żeby przynajmniej jeden z psów zajął miejsce
zgodne ze swoim numerem?
3 lut 15:03
Blee:
Z przeciwnego −−− każdy zajął inne miejsce niż jego numer
Albo po prostu rozpisujesz
6 zajęło swoje miejsca na ... sposobów.
4 zajęło swoje miejsca na ... sposobów.
3 zajęły swoje miejsca na ... sposobów.
2 zajęły swoje miejsca na ... sposobów.
1 zajął swoje miejsce na ... sposobów.
3 lut 15:10
Mila:
Nieporządki − żaden piesek nie zajął miejsca zgodnego z numerem.
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | |
!6=6!*( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=6!*(1−1+ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| = |
| | 2 | | 6 | | 24 | | 120 | | 6!) | |
=360−120+30−6+1=265
6!−265=455
3 lut 20:06