calki pomocy
kordian: | | 1 | |
Oblicz całke z |
| dx jest to calka oznaczona od 2 do 3 z obiczeniem koncowym |
| | 1+e(1+x) | |
sobie poradze ale nie jestem pewny jak policzyc najpierw niezonaczona
3 lut 10:49
Blee:
t = e
1+x
| | dt | | dt | |
dt = e1+x dx −> |
| = dx −> |
| = dx |
| | e1+x | | t | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dt |
| | 1 + e1+x | | (1+t)*t | |
na ułamki proste i liczysz
3 lut 10:53
Jerzy:
Nie prościej podstawić: 1 + e1 +x = t ?
3 lut 10:56
Blee:
na jedno wychodzi
| | dt | |
bo będzie wtedy |
| = dx |
| | t−1 | |
3 lut 10:57
kordian: wynik to ln|ex+1| − ln|1+ex+1| + C?
3 lut 11:10
Blee:
w drugim logarytmie moduł całkowicie zbyteczny
a dla x > −1 także pierwszy moduł zbyteczny i można wtedy bez problemu uprościć pierwszy
logarytm
3 lut 11:17