Oblicz wysokość ostrosłupa i pole całkowite
Wiktoria: W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym długość krawędzi podstawy wynosi 8, a kąt między
wysokościami sąsiednich ścian bocznych ma miarę 30. Oblicz wysokość tego ostrosłupa oraz jego
pole powierzchni całkowitej. odpowiedzi to: h=4√3+3√3 Pc=48(3√2 +2√3 +√6)
3 lut 09:58
a@b:

|DB|=2h
p =8
√3 to |MN|=4
√3
| | √2 | |
cos75o = cos(45o+30o)=............. = |
| (√3−1) |
| | 4 | |
| | |MK| | |
hb= |
| ⇒ ............. hb=2√6(√3−1) |
| | cos75o | |
W trójkącie prostokątnym MOS
H
2=h
b2−h
p2
..............................
..........................
H= 4
√3√3+3
=================
| | a2√3 | | 1 | |
Pc= Pp+6*P(ściany)= 6* |
| + 6* |
| a*hb |
| | 4 | | 2 | |
..........................
.....................
P
c=48(3
√2+2
√3+
√6)
==================
Dokończ obliczenia i otrzymasz takie wyniki jakie podałaś
3 lut 15:21
Wiktoria: Dziękuje! A czy można wyliczyć bok hb z twierdzenia cosinusów? próbowałam ale wyszedł mi
niezgodny wynik.
3 lut 17:27
a@b:
Możesz

i też taki wynik otrzymasz
3 lut 17:41