Asymptoty.
Roksana : Cześć, czy ktoś umialby wyznaczyć lub naprowadzić mnie, żeby wyznaczyć asymptoty
takiej funkcji: f(x) = x/arctgx?
Dziedzina to R, więc asymptot pionowych nie będzie.
Zaczęłam liczyć a i wyszło mi, że to 2/π, ale kompletnie nie chce mi wyjść b.
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
2 lut 23:54
Blee:
pokaż swoje obliczenia
3 lut 00:37
Adamm:
Nie chce mi się liczyć, ale asymptoty to 2x/π oraz −2x/π
3 lut 10:03
Roksana : Nie wydaje mi się, żeby to było +−2x/π, bo jeśli liczymy asymptoty ukośne, czy poziome
to mają wyjść konkretne liczby. A liczyłam tak: a=lim (x→∞) f(x)/x=lim (x→∞) x/arctgx * x =
1/(π/2) = 2/π.
Teraz b=lim (x→∞) f(x) − ax i tu mam problem, bo nie umiem policzyć takiej granicy.
3 lut 10:36
3 lut 12:27