matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nieudolny rysunek i dwa stożki
jakzdacmature:
Witam, to znowu ja i kolejny problem matematyczny tym razem próbuję narysować stożek. W stożek Sw został wpisany drugi stożek Sw. Jaką częścią objętości stożka Sz jest największa objętość stożka Sw?
2 lut 23:28
Blee:
x+ h = H z tw. Talesa:
x
r
=
x+h
R
1
V
m
=
πr
2
*h
3
1
V
d
=
πR
2
*H
3
V
m
r
2
*h
r
h
x
2
*h
x
2
(H−x)
=
= (
)
2
*
=
=
V
d
R
2
*H
R
H
H
3
H
3
więc otrzymujesz funkcję:
x
2
(H−x)
f(x) =
szukasz maksimum tejże funkcji
H
3
2 lut 23:34
jakzdacmature:
Wyszło, dziękuję Dobry Człowieku
!
2 lut 23:44