geometria analityczna
mała: pomóżcie:
zad.1
Punkty A=(−1;4) oraz B=(0;2) należą do prostej k. Punkt C ma współrzędne C=(−2;−4).
a) oblicz odległość punktu C od prostej k
b) oblicz współrzędne punktów D i E należących do prostej k, których odległość od punktu C
wynosi 5
zad. 2
Punkty A=(7;1) i D=(4;−2) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. Podstawa AB
zawiera się w prostej o równaniu x+2y−9=0. Osią symetrii tego trapezu jest prosta o równaniu
2x−y−3=0. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trapezu.
24 lut 13:50
Godzio:
prosta k :
b = 2
4=−a + 2
a = −2
y = −2x + 2
2x + y − 2 = 0 C(−2,−4)
| | |−4−4−2| | | 10√5 | |
d = |
| = |
| = 2√5 |
| | √4+1 | | 5 | |
b) d = 5 =
√(−2−x)2 + (−4−y)2
25 = 4 + 4x + x
2 + 16 + 8y + y
2
y = −2x + 2
25 = 20 + 4x + x
2 +8(−2x+2) + (−2x+2)
2
5 = 4x + x
2 − 16x + 16 + 4x
2 − 8x + 4
0 = 15 +5x
2 − 20x /:5
0 = x
2 − 4x +3
0 = x
2 − x −3x + 3
0 = x(x−1) − 3(x−1)
0 = (x−3)(x−1)
x= 3 => y = −4
x = −1 => y = 4
24 lut 13:58
mała: dziękuję a czy 2 ktoś mi pomoże
1 mar 10:44
xyz: Powinno być x=3 lub x=1. wtedy y=−4 lub y=0
1 mar 11:16
zet:

2)
rozwiązując układ równań
x+2y −9=0
2x −y −3=0 otrzymasz wspłrzędne punktu E ( 3,3)
punkt E jest środkiem odcinka AB
to: x
B= 2x
E − x
A i y
B= 2y
E − y
A
x
B= −1 i y
B=5
B(−1,5)
teraz wyznaczamy wsp. kierunkowy prostej AB | | pr. DC
a
AB= −
12 to wsp. a
DC= −
12
pr. DC: y= −
12( x −x
D) + y
D
DC: y= −
12x
teraz rozwiązując układ równań
y= −
12x
i 2x −y −3=0 otrzymasz współrzędne punktu F(
65, −
35)
i wyznaczysz współrzędne punktu C
x
C= 2x
F − x
D i y
C= 2y
F− y
D
D(−85, 45)
1 mar 12:32