kolejna zagwostka
jakzdacmature: Witam,
Napisz równania okręgów stycznych jednocześnie do osi Ox i do prostej o równaniu y= 4/3 x,
które przechodzą przez punkt P=(6,2)
Miłego wieczoru!
2 lut 22:41
Saizou :

Czyli szukasz takiego punktu S, który jest równoodległy od osi OX oraz prostej i punktu P
S leży na dwusiecznej kąta, jaki tworzy oś OX i prosta (zgodnie z definicją dwusiecznej)
i dalej sam
2 lut 22:45
jc: Znajdź na dwusiecznej, czyli na prostej y=x/2, punkty równo oddalone od osi Ox i puntu P.
To będą środki szukanych okręgów.
2 lut 22:50
jc: Punkty równo odległe od osi i od punktu P leżą na paraboli 4y=x2 −12x +40.
Przecięcie: 2x = x2 − 12x +40, x2 −14x+40=0, x=4 lub x=10.
Środki: (4,2), (10,5). Promienie oczywiście 2 i 5.
2 lut 23:01
jakzdacmature: Przyjmuję, że S=(a, b). Obliczyłam odległość punktu S od prostej 4x−3y=0 i prostej y=0 (każda z
tych odleglosci to promień okręgu) . Wyszła mi zależność a=2b lub a= − 0,5b. Dodatkowo |SP| =
r. Po zabawie z równaniami wyszło mi, że S(4,2) lub S(10,5). Dobrze myślę?
2 lut 23:17
jakzdacmature: Ah, nie odświeżyłam.. Super, dziękuję za pomoc
2 lut 23:20