matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zwarcie sumy
Kacper:
Oblicz zwartą postać sumy: a) ∑k*(k+1)*(1/2)
k+2
dla sumy od k=0 do n b) ∑k
2
*(k+1)*(1/2)
k+2
dla sumy od k=0 do n Nie mogę sobie z tym poradzić, dla przykładu a) doszedłem do:
k+1
2
∑k*(k+1)*(1/2)
k+2
= ∑
*(1/2)
k+1
2 lut 22:16