równanie zespolone
Domcio99: z2=−i+2
doszedłem do etapu gdzie
x2−y2=2
2xy=−1
x2+y2=√5
no i wychodzi ze x=pierwiastek z (1 + √5/2)
czy robie to dobrze?
2 lut 22:09
jc: Źle. Co dzielisz przez 2? tylko √5, czy sumę 2+√5?
2 lut 22:30
Domcio99: sumę 2+√5
2 lut 22:33
jc: No to napisz prawidłowo.
2 lut 22:35
Domcio99: x=√(2+√5)/2
2 lut 22:38
jc: lub x=...
2 lut 22:40
Domcio99: x=√(2+√5)/2 x=−√(2+√5)/2
2 lut 22:42
jc: Brakuje jeszcze y, no i całego z=x+iy.
2 lut 22:44
Domcio99: okej, to juz reszte dam rade
2 lut 22:48
jc: Na pewno?
2 lut 22:51