Anula: w trójkącie ABC wyznacz wektor środkowej → oraz współrzędne punktu M-środka ciężkości
tego trójkąta, gdy: CD
A=(-6;2)
B=(4;3)
C=(-1;2)
19 lis 09:46
Basia:
D jest środkiem odc.AB
xD=(xA+xB)/2=(-6+4)/2=-1
yD=(yA+yB)/2=(2+3)/2=5/2
D=(-1;5/2)
→
CD=[xD-xC;yD-yC]=[-1+1;5/2-2]=[0;1/2]
piszemy równanie prostej CD
jest to prosta prostopadła do osi OX o równaniu x=-1
analogicznie trzeba znależć np środkową AE (E - środek odc.BC)
i punkt wspólny prostych CD i AE
19 lis 14:32
Marzena: nic z tego nie rozumiem mozna to jakos odniesc do tego punktu M i wektora CD?
jak to napisac.
3 gru 10:02