równanie zespolone
Domcio99: rozwiąż w ciele liczb zespolonych równanie z2 + z − 12 = −5i − 5zi
przeniosłem na lewo
z2 + z − 12 + 5i + 5zi = 0
z2 + z(1+5i) − 12 +5i = 0
Δ= 1 + 10i − 25 + 48 − 20i
Δ= −10i +24
Chyba w zły sposób to robie, bo pierwiastek z delty wyjdzie cięzki, w jaki inny sposób to
zrobic?
2 lut 21:23
janek191:
Δ = ( 5 − )2
√Δ = 5 − i
itd.
2 lut 21:35
janek191:
Δ = ( 5 − i)2
2 lut 21:35
Mila:
Dotąd dobrze .
Δ=24−10i=(5−i)
2
Jeśli nie "trafisz" z wzoru skróconego mnożenia to tak:
24−10i=(x+iy)
2
x,y∊R
x
2+2xyi−y
2=24−10i
x
2−y
2=24
2xy=−10⇔xy=−5
x
2−U{25}{x
2=24
x
4−24x
2−25=0
Δ=576+100=676=26
2
| | 24−26 | | 24+26 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
2=25
x=5 lub x=−5
y=−1 lub y=1
24−10i=(5−i)
2 lub 24−10i=(−5+i)
2
=======
licz dalej sam
2 lut 21:38
albi: Dobrze to robisz,
√−10i + 24 = x+yi , x,y∊R
−10i + 24 = x2 − y2 + xyi
−10 = x2 − y2
24 = xy
Masz taki układ równań, i wyliczone współczynniki dadzą Ci pierwiastki z delty
2 lut 21:40
Domcio99: racja, wyszło:
z1=−3+1/2i
z2=2+1/2i
tak?
2 lut 22:01
Mila:
Δ=(5−i)
2
| | −1−5i−5+i | | −6+4i | | −1−5i+5−i | | 4−6i | |
z1= |
| = |
| lub z2= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
z
1=−3−2i lub z
2=2−3i
2 lut 22:12
Domcio99: racja, popatrzylem sobie na inne równanie i złe b podstawilem do wzoru, dziekuje
2 lut 22:17