Kolejność wykonywania zadań
Marek Merkury: Pytanie banalne, ale się zaciąłem. Mamy sobie taki prosty rachunek: 28 − (−2)4. Jeśli teraz
policzę sobie to (−2)4, wyjdzie mi 16. To samo 16 mogę zapisać jako 24, bez minusa. Czyli
będzie tak: 28 − (−2)4= 28 − 16= 28 − 24. Wydawało mi się do tej pory, że potęgowanie ma
pierwszeństwo i nie mogę postąpić tak: 28 − (−24)= 28 + 24= 28 +16. To drugie rozwiązanie
mam jednak w odpowiedziach do zadania. To jest prawidłowe?
2 lut 20:47
Mila:
−24=−16 potęgowanie dotyczy tylko 2
(−2)4=16
(−2)4=24
−−−−−−−−−−
28 − (−2)4=28−24
2 lut 20:53
Marek Merkury: Ok, wielkie dzięki
2 lut 20:56