Odległość punktu od odcinka
Domcio99: Dany jest punkt P(1;0;0), oraz odcinek AB, gdzie A(0,1,0) natomiast B(0,0,1). Znajdź odległość
punktu P od odcinka AB
Ktoś podpowie jak to zrobić? Liczyłem to narmalnie ze wzoru na odległość punktu od prostej, ale
zorientowałem sie że jest to odcinek, a nie prosta i nie wiem jak sie za to zabrac.
2 lut 20:19
Leszek: Wyznacz rownanie prostej AB i skorzystaj ze wzoru na odleglosc punktu P od prostej
Lub , oblicz srodek odcinka AB S i oblicz dlugosc odcinka | PS |
2 lut 20:33
Domcio99: Środek odcinka AB wychodzi S = (0;0,5;0,5)
PS = (−1;0,5;0,5)
Długość PS wyszła mi √6/2, czyli taki jest wynik?
2 lut 20:47
Leszek: Wektor PS = [ −1 ; 1/2 ; 1/2 ] , | PS | = √ 1 + 1/4 + 1/4 = √6/2
2 lut 20:56