help!
Wydi: Pole wycinka koła o promieniu 3cm jest równe 2cm2 . Oblicz miarę łukową kąta
środkowego tego wycinka.
24 lut 13:32
Godzio: a nie 2π cm2 ?
24 lut 14:25
Wydi: tak jest napisane w zadaniu
26 lut 21:06
Eta:
| | 4 | |
to: α*r2= 4 => 9α= 4 => α= |
| radianów |
| | 9 | |
26 lut 22:50
Eta:
Godzio
miara miała bć w radianach ( bo łukowa)
dlatego wartość polw wycinka nie zawirała liczby
π
26 lut 22:51
Eta:
Przepraszam za to pismo, ale moje oczy już odmawiają posłuszeństwa
po całym dniu przed komputerem
26 lut 22:53
Godzio: To w takim razie sie nie czepiam
26 lut 22:57