matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zamiana
TłumokMatematyczny:
czy to jest dobrze zamienione na postac kanoniczna?
2−x
−x
−
=
−2
1−x
1−x
2 lut 18:33
a@b:
2−x
1
−
= −1−
1−x
1−x
2 lut 18:48
a@b:
x−2
f(x)=
−x+1
Wystarczy wykonać dzielenie: (x − 2 ) : (−x+1) = −1 −x +1 −−−−−−− −1 reszta
1
to f(x)= −1−
−x+1
1
f(x)= −1−
1−x
2 lut 18:54