Wyznaczyć wartość parametrów (a lub b) dla których podana funkcja f jest ciągła
Adam: | | x3+2x−3 | |
f(x) = |
| ; x>1 |
| | x3−2x+1 | |
a; x=1
Wszystko w nawiasie
Wyznaczyć wartość parametrów (a lub b) dla których podana funkcja f jest ciągła
proszę o rozwiązanie najlepiej z krótkim wytłumaczeniem, z góry dziękuję.
2 lut 18:24
Leszek: Podziel licznik i mianownik przez ( x−1) i po uproszczeniu oblicz granice dla x → 1+ , to
otrzymasz a , dla b skorzystaj z rozkladu ze wzoru skroconego mnozenia .
Powodzenia !
2 lut 20:29
Wiadomo: | | x2+x+3 | |
po uproszczrniu wyszło mi |
| . Granica(tu mam tylko za x podstawić 1  nie |
| | x2+x+1 | |
pamiętam o co chodzi z 1
+) bo wtedy by wyszło 5.
| | x−1 | |
a dla b |
| x−1 znika i zostaje x2... i co dalej : d |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
3 lut 00:25
Blee:
tak ... podstawiasz x = 1
tam masz:
| x−1 | | x−1 | |
| a nie |
| |
| 3√x − 1 | | x3 − 1 | |
3 lut 00:45
Wiadomo: w takim razie jak to rozpisać przy tym pierwiastku
3 lut 00:48
Blee:
x − 1 = (3√x)3 − 13
więc zamiast mianownika, masz 'rozłożyć' licznik w celu skrócenia
3 lut 01:04
Wiadomo: | | (3√x−1)*(3√x2+√x+1) | |
hmm, o to chodzi? b* |
| =(3√x2 +√x+1) |
| | 3√x−1 | |
3 lut 01:17
Blee:
da
3 lut 01:19
Blee:
tylko gdzie 'znikło' b
3 lut 01:19
Wiadomo: świetnie. I to ma być dla x<1 więc mam liczyć teraz tak jak wyżej granicę tyle że dla ... 0?
3 lut 01:20
Wiadomo: a no tak... no to b zostaje przed nawiasem chyba ; D?
3 lut 01:21
Wiadomo: znaczy się.... b3√x2+b√x+b
3 lut 01:30
Wiadomo: .
3 lut 09:24
Blee:
dokładnie,
więc:
limx−>1+ f(x) = 5
f(1) = a
limx−>1− f(x) = b*(1 + 1 + 1) = 3b
3 lut 09:26
Wiadomo: i to tylko tyle i nic więcej?
3 lut 09:34
Blee:
zależy od treści zadania.
Zapewne masz wyznaczyć współczynniki a i b tak aby powyższa funkcja była ciągła w swojej
dziedzinie (w R)
3 lut 09:49
Blee:
więc ... kiedy ta funkcja będzie ciągła? i po co właściwie liczysz granicę dla x−> 1
3 lut 09:49
Wiadomo: funkcja będzie ciągła jeśli lim=f(x)=lim=f(x)=f(a).
x→1+ x→1−
3 lut 10:17
Blee:
no to 'jedziesz'
3 lut 10:34
Wiadomo: no dobra ale w pierwszym wyszło 5, drugim jest samo a w trzecim 3b
3 lut 10:39
Blee:
no i dlatego masz wyliczyć współczynnik a i b tak aby zachodziła równość, czyli:
5 = a
5 = 3b
wyznaczasz 'a' i 'b'
3 lut 10:45