2 lut 17:30
Blee:
NIE

Ty nie bierzesz z równania Δ ... tylko z WYJŚCIOWEGO RÓWNANIA

a = 2m −1
b = −(m+2)
c = 2m − 1
2 lut 17:35
TłumokMatematyczny: aa.... skomplikowane to..
2 lut 17:36
TłumokMatematyczny: ale pierwszy warunek jest dobrze?
2 lut 17:36
TłumokMatematyczny: chyba nie... bo nie zauwazylam minusa przy wspolczynniku b
2 lut 17:48
salamandra: warunki:
a≠0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
Nie wiedzieć dlaczego Ty chyba przy wzorach Vieta wstawiasz wartości a i c, z równania delty, a
nie z wyjściowego
2 lut 17:56
Jerzy:
Δ = (m+2)2 − 4(2m − 1)2
Po znaku minus najpierw podnieś nawias do kwadratu,potem wymnóż przez −4
2 lut 17:57
TłumokMatematyczny: delta mi wychodzi −15m2+20m
i co dalej?
2 lut 18:14
Blee:
i dalej rozwiązuj warunki które masz przez siebie wypisane
2 lut 18:15
TłumokMatematyczny: jeszcze raz delte mam robić?
2 lut 18:23
Mila:
(2m−1)x
2−(m+2)x+2m−1=0
( Jeśli 2m−1=0 to otrzymamy równanie liniowe:
1) Δ=(m+2)
2−4*(2m−1)
2=−15m
2+20m
2) −15m
2+20m>0 /:5 parabola skierowana w dół
m*(−3m+4)>0
i
3)
różne dodatnie rozwiązania:
x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0⇔
| m+2 | | 2m−1 | | 1 | |
| >0 i |
| >0 i m≠ |
| |
| 2m−1 | | 2m−1 | | 2 | |
===============
4) (2) i (3)
=============
2 lut 18:24
TłumokMatematyczny: Dziękuję Mila!
2 lut 18:25
Mila:
Jeśli masz pytania to pisz
2 lut 18:26
TłumokMatematyczny: mam pytanie co do (m+2)*(2m−1)>0
bo ja bym to rozpisała tak:
m+2=0 lub 2m−1=0
m=−2 lub m=12
ramiona są do góry więc przedział jest od (−∞, −2) U (12,∞), dobrze?
2 lut 18:53
Bleee:
Tak
2 lut 18:56