matematykaszkolna.pl
Szkic wykresu funkcji i ekstrema lokalne Marcin: Naszkicuj wykres funkcji f: R −> R, jeśli wiadomo, że f'(1) = 0, f'(x) < 0 dla x > 1 oraz f''(x) < 0 dla x ∊ R a) f posiada/nie posiada ekstremum lokalnego w punkcie x0 = 1, bo... b) f na przedziale (−, 1) jest ..., bo ... Z tego co rozumiem, to podane w zadaniu informacje mówią: − f'(1) = 0 − w zerze funkcja ma ekstremum lokalne − f'(x) < 0 dla x > 1 − funkcja jest malejąca dla x ∊ (1, ) − f''(x) < 0 dla x ∊ R − funkcja nie ma punktów przegięcia Nie za bardzo wiem jak narysować wykres funkcji która ma ekstremum lokalne i jednocześnie nie ma punktu przegięcia. W podpunkcie a) odpowiedziałbym, że funkcja posiada ekstremum lokalne w punkcie x0 = 1, bo f'(1) = 0 W b) zupełnie nie mam pomysłu Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
2 lut 16:59
albi: Może nie patrz na f"(x) jako na pochodną drugiego rzędu funkcji f(x) a jak na funkcję pochodną f'(x)
2 lut 17:05
ABC: pierwsza linijka pod słowami "Z tego co rozumiem..." − źle rozumujesz
2 lut 17:06
Marcin: Więc gdy spojrzę na f''(x) jako pochodną pochodnej, to mogę wywnioskować że f'(x) jest malejąca dla x ∊ R, ale co dalej? Wciąż nie wiem, czy f'(x) dla x ∊ (−, 1) jest dodatnia, czy ujemna.
2 lut 17:25
ABC: jak nie wiesz jak wiesz z tych danych
2 lut 17:35
Marcin: Więc... f'(x) będzie dodatnia dla x ∊ (−, 1), skoro jest malejąca dla x ∊ R, f'(1) = 0 oraz? f'(x) < 0 dla x > 1. Gdyby nie była dodatnia dla x ∊ (−, 1), to na logikę, musiałaby być w tym przedziale rosnąca
2 lut 17:46
Marcin: rysunekDobra, chyba ogarnąłem: funkcja posiada ekstremum lokalne w x0 = 1 a na przedziale (−, 1) jest malejąca. Czy to jest dobre rozwiązanie?
2 lut 19:03
albi: Chyba chodziło Ci o rosnącą na przedziale (−;1), poza tym wydaje się okej.
2 lut 19:11
Marcin: Rosnącą, racja. Tak czy siak, dzięki za pomoc emotka
2 lut 19:12
ds: f(x)=−(1/x−2)
15 lut 02:26