Szkic wykresu funkcji i ekstrema lokalne
Marcin: Naszkicuj wykres funkcji f: R −> R, jeśli wiadomo, że f'(1) = 0, f'(x) < 0 dla x > 1 oraz
f''(x) < 0 dla x ∊ R
a) f posiada/nie posiada ekstremum lokalnego w punkcie x0 = 1, bo...
b) f na przedziale (−∞, 1) jest ..., bo ...
Z tego co rozumiem, to podane w zadaniu informacje mówią:
− f'(1) = 0 − w zerze funkcja ma ekstremum lokalne
− f'(x) < 0 dla x > 1 − funkcja jest malejąca dla x ∊ (1, ∞)
− f''(x) < 0 dla x ∊ R − funkcja nie ma punktów przegięcia
Nie za bardzo wiem jak narysować wykres funkcji która ma ekstremum lokalne i jednocześnie nie
ma punktu przegięcia.
W podpunkcie a) odpowiedziałbym, że funkcja posiada ekstremum lokalne w punkcie x0 = 1, bo
f'(1) = 0
W b) zupełnie nie mam pomysłu
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
2 lut 16:59
albi: Może nie patrz na f"(x) jako na pochodną drugiego rzędu funkcji f(x) a jak na funkcję pochodną
f'(x)
2 lut 17:05
ABC:
pierwsza linijka pod słowami "Z tego co rozumiem..." − źle rozumujesz
2 lut 17:06
Marcin: Więc gdy spojrzę na f''(x) jako pochodną pochodnej, to mogę wywnioskować że f'(x) jest malejąca
dla x ∊ R, ale co dalej? Wciąż nie wiem, czy f'(x) dla x ∊ (−∞, 1) jest dodatnia, czy ujemna.
2 lut 17:25
ABC:
jak nie wiesz jak wiesz z tych danych
2 lut 17:35
Marcin: Więc... f'(x) będzie dodatnia dla x ∊ (−∞, 1), skoro jest malejąca dla x ∊ R, f'(1) = 0 oraz?
f'(x) < 0 dla x > 1. Gdyby nie była dodatnia dla x ∊ (−∞, 1), to na logikę, musiałaby być w
tym przedziale rosnąca
2 lut 17:46
Marcin:

Dobra, chyba ogarnąłem: funkcja posiada ekstremum lokalne w x
0 = 1 a na przedziale (−
∞, 1)
jest malejąca. Czy to jest dobre rozwiązanie?
2 lut 19:03
albi: Chyba chodziło Ci o rosnącą na przedziale (−∞;1), poza tym wydaje się okej.
2 lut 19:11
Marcin: Rosnącą, racja. Tak czy siak, dzięki za pomoc
2 lut 19:12
ds: f(x)=−(1/x−2)
15 lut 02:26