równanie trygonometryczne
jakzdacmature: Rozwiązać równanie w przedziale <−2π; 0,5π>
cos5x *tg(6|x|) + sin5x= 0
Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
2 lut 16:45
jakzdacmature: Ktoś, coś?
2 lut 17:09
Szkolniak: w tangensie na pewno będzie 6?
2 lut 17:16
jakzdacmature: Niestety tak i przez to nie mam pomysłu na tangensa
2 lut 17:37
Saizou :
...=cos(5x)(tg(6|x|)+tg(5x))=0
cos(5x)=0 lub tg(6|x|)+tg(5x)=0
spróbuj dokończyć
2 lut 17:39
jakzdacmature: z cosinusem sprawa jest jasna, a tangens?
2 lut 17:57
Saizou :
| | sin(6|x|) | | sin(5x) | |
...= |
| + |
| =0 |
| | cos(6|x|) | | cos(5x) | |
sin(6|x|)cos(5x)+sin(5x)cos(6|x|)=0
sin(6|x|+5x)=0
2 lut 18:51
jakzdacmature: baardzo dziękuję
2 lut 18:53