24 lut 13:24
kaś: ∫ { 4x + 1 } / { x2 +10x + 34 }= 2∫(2x + 1/2) / ( x2 +10x + 34 )
robimy podstawienie x2 +10x + 34 =t
2x + 10= dt
2 ∫ ∫(2x + 10 − 10+ 1/2) / ( x2 +10x + 34 )
rozbijamy na dwie całki
∫(2x + 10 )/(x2 +10x + 34 ) dx= ∫dt/t = ln|t| +c= ln|x2 +10x + 34 | + c
druga
x2 +10x + 34= (x+5)2 +9
∫ (−9,5)/ (x+5)2 +9 dx= podstawienie x+5 = √9t
dx= √9dt
∫ (−9,5)/ (x+5)2 +9 dx =∫ (−9,5)√9dt / 9t2 +9 dx= (−9,5*3)/9 arctg t+c=
−196arctg(x+5) +c
∫ { 4x + 1 } / { x2 +10x + 34 }dx=2ln|x2 +10x + 34 | − −193arctg(x+5) +c
mam nadzieję, że siędoczytasz nie wiem jak to robicie że takie ładne ułamki wam wychodzą mi
wychodzą jakieś robaczki przy wpisywaniu dłuższych ułamków
24 lut 14:59
nati: ∫10x
21 lis 21:37